Nihil Sine Deo

Nihil Sine Deo

Sunday, June 27, 2010

Pot fi LUMANARILE un pericol?

Daca in urma cu multi ani singurele lumanari folosite in viata de zi cu zi erau facute din ceara curata, astazi cele mai intalnite lumanari sunt cele produse din parafina.

Prin rafinarea petrolului se obtine in ordine benzina, petrolul lampant, motorina si in cele din urma un reziduu numit pacura. Din acest reziduu folosit si la asfaltarea strazilor, se extrage parafina. Cel mai pur produs obtinut din petrol il bagam in reservorul de la masina, pe cand cel mai toxic il respiram in casele sau bisericile noastre sub forma de lumanari “frumos mirositoare”.

Teoretic, parafina este inofensiva, problemele aparand la ardere. Degajarile de toluen, benzeni, acetona, tetraclorid de carbon si xilina produse prin ardere pot cauza iritatii ale ochilor, mucoaselor nazale si gatului. Efectele asupra sanatatii pe termen lung sunt vaste, de la simple dureri de cap, astm pana la cancer.

Un alt pericol il constitue fitilul. Desi nu se mai folosesc in tarile civilizate, fitilele cu plumb se produc din belsug in tari din Asia, Africa sau America de Sud ajungand in America sau Europa pe diferite cai stiute doar de comercianti. Arderea unei lumanari cu fitil de plumb timp de trei ore creste nivelul de plumb acceptat cu pana la zece ori. Producatorii folosesc plumbul in fitil pentru a face ca flacara lumanarii sa fie dreapta si sa arda frumos. Prin ardere se degajeaza funingini microscopice cu continut bogat in metale grele( plumb, cadmiu) care prin inhalare de depoziteaza in plamani, de unde trec in fluxul sangvin. Nivelul crescut de plumb in sange poate determina tulburari cardiovasculare, digestive si de tip neurologic, acute si cronice. Cei mai afectati sunt copii cantitatile inhalate de acestia fiind mai mari. Efectele sunt devastatoare, de la dezvoltare fizica si mentala intarziata pana la deficienta de atentie, invatare si probleme senzoriale. Din pacate nu exista reglementari care sa impuna producatorilor sa specifice care este compozitia din care este facut fitilul.

O ultima descoperire in domeniu sunt luminarile de tip gel. Acestea sunt, din pacate, in ciuda limpezimii lor mai toxice decat luminarile din parafina. Prin ardere, degaja o substanta numita toluen hidroxil butilat, recunoscuta in lumea chimistilor ca o substanta puternic cancerigena.

De aceea cele mai recomandate sunt:

- luminarile din ceara de albine, desi sunt cele mai scumpe ard de trei ori mai mult decat cele din parafina.

- lumanarile organice produse din ceara vegetala si parfumate doar cu uleiuri esentiale. Acestea pot fi facute din soia sau alte plante, ard de doua ori mai mult decat cele din parafina, nu fac fum si au un punct de ardere coborat ceea ce permite uleiurilor esentiale o difuzare mai buna.

Aceste lumanari nu sunt toxice, ard curat, egal si complet.

Mihai Ristea - Corneanu

No comments:

Post a Comment